Serologisk multiplex-analyse for Salmonella i kvægserum

onsdag 20 nov 19

Sanne Schou Berger
Assay udvikler, ph.d.
DTU Veterinærinstituttet

Multiplex-platformen udvides med analyser til kvægserum. I første omgang drejer det sig om serologiske analyser for Salmonella enterica serogruppe B (fx S. Typhimurium), D (fx S. Dublin) samt C1 (fx S. Infantis og S. Montevideo). Multiplex-analysen kan medvirke til en optimeret screening og give et bredere analysesvar, som kan bidrage til udredning i inficerede besætninger.

Fordelene ved den nye multiplex-analyse:

• Der kan i modsætning til ELISA opnås en indikation af, om prøven er positiv for antistoffer mod serogruppe B og/eller D.
  • Valideringen af analysen har vist, at den er mere sensitiv end ELISA og samtidig specifik. Dette vil medføre en mere effektiv screening af kvæg-besætninger.
  • Det er muligt at teste for antistoffer mod Salmonella enterica serogruppe C1.

Multiplex-analyse differentierer mellem serogruppe B og D

Multiplex-analysen for Salmonella enterica serogruppe B og D er baseret på de samme antigener, som anvendes i Center for Diagnostiks Mix-ELISA og Dublin ELISA. Sidstnævnte ELISA svarer til den, der anvendes i den danske Salmonella Dublin overvågning. Ved Mix-ELISA testes der for antistoffer mod begge serogrupper, men der kan ikke opnås et differentieret analysesvar. Ved Dublin ELISA testes for antistoffer mod serogruppe D med kendt krydsreaktion mod serogruppe B.

Multiplex-analysen adskiller sig fra mix-ELISA ved, at der måles et differentieret antistof-respons mod serogrupperne. Desuden vil der ved Dublin ELISA fremkomme positive prøver, som i virkeligheden er positive for serogruppe B serotyper. Dette skyldes at antigener fra serogruppe B og D har fælles komponenter, der medfører krydsreaktion. Ved at teste for begge serogrupper i multiplex-analyse kan der beregnes en ratio-værdi, der indikerer hvilke(n) serogruppe prøven har antistoffer mod.

Multiplex-analyse for serogruppe C1

Multiplex-analysen for Salmonella enterica serogruppe C1 er baseret på et antigen, der normalt indgår i multiplex-analyse og ELISA til test af svinesera. Vi har valgt at inkludere en test for serogruppe C1 i multiplex-analyse, idet resultater fra den foreløbige validering viser at antistoffer med denne serogruppe forekommer i 54 % af danske kvægbesætninger. Desuden har internationale studier vist at serogruppe C1 serotyper medfører både latente infektioner og sygdomme hos kvæg samt udgør en zoonotisk risiko (1,2).

Tolkning af resultat

Ved multiplex-analyse angives prøveresultatet som en S/P %-værdi, der udregningsmæssigt svarer til OD %-værdier fra Salmonella ELISA. Idet antigenerne fra serogruppe B og D krydsreagerer, vil der desuden blive beregnet en ratioværdi, der indikerer om prøven er positiv for antistoffer mod serogruppe B eller D, eller begge serogrupper:

En ratio-værdi ≥ 0,5 indikerer at prøven er serologisk positiv for S. Enterica serogruppe B

En ratio-værdi ≤ -0,5 indikerer at prøven er serologisk positiv for S. Enterica serogruppe D

En ratioværdi mellem -0,5 og 0,5 indikerer at prøven enten er serologisk positiv for begge serotyper eller at der er tale om krydsreaktion.

Pris

Multiplex-analyse for serogruppe B og D udbydes samlet til 150 kr. per prøve (eller efter aftale), og analyse for gruppe C1 tilbydes pt. gratis med henblik på at undersøge forekomsten af disse serotyper i kvægbesætninger.

Multiplex-analysen for Salmonella i kvæg søges pt. godkendt til anvendelse i Salmonella Dublin overvågning i blodprøver.

Fremadrettet er der mulighed for at udvide multiplex-platformen med analyser for andre patogener i kvæg.

1. Fuche FJ, et al. Salmonella serogroup C: Current status of vaccines and why they are needed. Clin Vaccine Immunol 2016;737-745
  2. Zoonoserapporten 2018

15 DECEMBER 2019